Kettingspannen voor een fiets met excentrische trapas

1 comment

Posted on 23rd March 2010 by jorrit in Materiaal

, , ,

In een voorgaand artikel is uitgelegd dat het niet langer nodig is om een kettingspanner te hebben voor een fiets met naafversnelling. Tijdens het fietsen rekt de ketting echter wel op waardoor deze langer wordt. Hierdoor gaat de ketting op den duur slap hangen  en kan zelfs ontsporen. Om dit te voorkomen moet de ketting periodiek gespannen worden. Dit wil zeggen dat de afstand tussen de trapas en het achterwiel groter gemaakt moet worden waardoor de afstand die de ketting moet overbruggen langer wordt. Bij “normaal” gebruik moet de ketting ongeveer elke 1000 kilometer gespannen worden. Reden genoeg voor de kilometervreters om uit te zoeken hoe dit precies in zijn werk gaat.

De manier waarop de ketting gespannen moet worden hangt af van het soort fiets. Er zijn twee mogelijkheden:
-trapas naar voren verplaatsen
-achterwiel naar achteren verplaatsen

Deze demonstratie maakt gebruik van de Idworx Off Rohler, een fiets met een excentrische trapas. Hier kan de trapas naar voren verschoven worden om de ketting te spannen. In de regel wordt de trapas vast geklemd in haar behuizing door een of meerdere bouten. Op de onderstaande foto staat de fiets op de kop en kijken we tegen de trapas aan. Het is duidelijk te zien dat er twee bouten zijn die de trapas in haar behuizing vast klemmen. Deze bouten mogen niet te hard worden aangedraaid. De fietsenfabrikant geeft hier een limiet aan van 15 Nm.

Draai de bouten losser zodat de as verschoven kan worden.

Nu kan de as naar voren geschoven worden zodat de ketting op spanning komt. Schuif de as zover naar voren dat de ketting nog 1 cm beweegt in het midden. Draai de bouten weer aan. Met een eenvoudige sleutel zul je niet snel meer dan 15 Nm op de bout zetten. Een moment van 15 Newton meter is ongeveer gelijk aan 15 kg op 1 meter. Als er gebruik gemaakt wordt van een kleine steeksleutel van 20 cm komt dat dus neer op 75 kilo wat je niet snel zult leveren aan kracht.

Als je zeker wil weten dat je niet te veel kracht gebruikt dan is het verstandig om een moment sleutel te gebruiken. Deze sleutel kan zo worden ingesteld dat het juiste moment wordt gebruikt. Ons advies: zet niet meer dan 10 nm op de bouten.

Als je niet zeker bent van hoeveel kracht je moet gebruiken dan is er een gouden regel: liever te weinig dan te veel. Als de bout niet goed vast zit is dat geen ramp. Je kunt altijd het bovenstaande herhalen om de ketting opnieuw te spannen. Zet je te veel kracht en breekt de bout, dan heb je wel een echt probleem.

Als beide bouten weer vast zitten is de klus geklaard. Er kan weer 1000 kilometers gevreten worden!

1 Comments
 1. Mark says:

  1 kg is gelijk aan 10 Newton (eigenlijk 9,81)
  Dus 15 Nm is gelijk aan 1,5kgm. Ik zou dus op die boutjes geen 75kg loslaten met steeksleutel! Dan weet je zeker dat de boutjes breken (of meer waarschijnlijk, het schroefdraad uit het alu getrokken worden)

  Groet,
  Mark

  23rd March 2010 at 21:49

Sorry, the comment form is closed at this time.