Visum Rusland

Comments Off on Visum Rusland

Posted on 10th February 2010 by jorrit in Voorbereiding

,

Rusland is het enige land tussen Athene en de Noordkaap waar we een visum voor nodig hebben. Strikt genomen is het niet noodzakelijk om via Rusland te reizen. We zouden ervoor kunnen kiezen om van Estland over te varen naar Finland en Rusland te laten voor het is. We kijken echter uit naar een bezoek aan Sint Petersburg, dus hebben we ons verdiept in de aanvraag procedure van het Russische visum.

Een “gewoon” toeristenvisum is maximaal 28 dagen geldig en is geldig van datum tot datum. Dus de data die op het visum komen te staan zijn de data waartussen je 1 keer Rusland in en uit moet reizen. Dat is voor de meeste vakantie doeleinden prima maar voor ons is dat aan de krappe kant. Tegen de tijd dat we de Russische grens naderen zullen we al dik een maand onderweg zijn.

Normaal gesproken kan een visum aanvraag 45 dagen van te voren. Dat gaan we dus niet redden! Bij de visumdienst vertelden ze ons dat het naar alle waarschijnlijkheid geen probleem zal zijn om een visum eerder aan te vragen daar we een duidelijk reden hebben.

Om een visum aan te vragen moet er aardig wat papier werk gedaan worden. Zorg dat je het volgende in orde maakt;

  • 1 origineel Paspoort (6 maanden geldig bij terugkomst)
  • 1 Pasfoto (kleur of zwart wit) (op formulier plakken met pritstift)
  • 1 aanvraagformulier (downloaden op www.nl.cibt.com)
  • 1 verzekeringsbewijs (Ruslandverklaring op te vragen bij zorgverzekeraar)

Daarnaast moet je uitgenodigd worden om Rusland te bezoeken doormiddel van een “Visa Support Letter”. Er zijn twee manieren om die te krijgen;

  1. Uitnodiging Russisch hotel
  2. Uitnodiging prive persoon

De eerste manier is het meest eenvoudig. Voor een hotel is dit standaardwerk. Als je bij iemand thuis wil verblijven moet je officieel uitgenodigd worden. Hoe dat in zijn werk gaat staat hier omschreven

http://blogs.waytorussia.net/item/59

De doorlooptijd voor het geheel kan snel een aantal weken duren. Begin dus tijdig met je aanvraag. Zo duurt de visumaanvraag ruim 6 werkdagen. Het regelen van de “Visa Support Letter” duurt ook makkelijk een week. Verzekeraars zijn over het algemeen ook niet van de snelheid records. Voor het aanvragen van een verzekeringsbewijs moet je dus ook een aantal weken rekenen.

No comments yet.

Sorry, the comment form is closed at this time.